Βιβλιοάποψη: "Καταφύγιο στη βροχή"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Δυο διαφορετικοί άνθρωποι, δυο διαφορετικοί κόσμοι συναντώνται κάτω από ειδικές και παράξενες συνθήκες.
Εκείνος, συγγραφέας, μοναχικός, κλεισμένος στα βιβλία του και στον περιπετειώδη κόσμο του. Εκείνη, προϊόν της νυχτερινής ζωής, προσφερόταν σε όποιον της εξασφάλιζε άνεση και χρήμα. Το τίμημα βαρύ... Η ψυχική κούραση, ο φόβος κι η ανασφάλεια έχουν γίνει εφιάλτες κι έχουν αφήσει τα σημάδια τους, ενώ μια διπλή απειλή χτυπάει άμεσα την πόρτα της.
Μέσα στο θολό τοπίο της άγριας νύχτας, ο ένας παραβιάζει την πόρτα του άλλου και ανακαλύπτει μια καινούργια, αθέατη πλευρά του εαυτού του.
Η αντίθεση των δύο αυτών κόσμων γίνεται απρόσμενα έλξη. Μόνο που οι συνθήκες είναι δύσκολες κι επικίνδυνες. Κανείς δε γνωρίζει το μέλλον και, κυρίως, το παρελθόν του άλλου. Η επιρροή των αντιθέσεών τους είναι αμοιβαία και καθοριστική, αλλά για πόσο καιρό;
Η κατάσταση υπονομεύεται από το χθες και τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Η έντονη σχέση τους, χωρίς αύριο, γίνεται σιγά-σιγά μοιραία, σχεδόν μεταφυσική. Το φινάλε τους περιμένει δραματικό. Θα αντέξουν; Εν τέλει, ποια είναι η πραγματικότητα που μας καθορίζει;


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Η αισθητική και η ατμόσφαιρα του βιβλίου τα κατατάσσουν στα νουάρ μυθιστορήματα και όπως σε κάθε φιλμ νουάρ, έτσι και στο «Καταφύγιο στη βροχή», οι ήρωες είναι δεσμώτες του δικού τους δράματος.

Εκείνος συγγραφέας, μοναχικός και ιδιότροπος «είχε κάνει πολλές υπερβάσεις προκειμένου να αποβάλει τις κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις για να βρεθεί ελεύθερος στο δικό του σύμπαν, κρατώντας την πυξίδα της δικής του ηθικής».
Εκείνη «έδειχνε γυναίκα που είχε υπερβεί προ πολλού τα όριά της και ψαχνόταν έξω απ’αυτά σε λάθος πρόσωπα και με λάθος τρόπους».
Στη βροχή ψάχνουν το καταφύγιο που θα στεγάσει τον απροσδόκητο έρωτα, που γεννιέται υπό το φως των αστραπών και θα φωτίσει τα σκοτάδια τους. Η Τέρρα αρχικά τον ταυτίζει με το περιβάλλον της και με όλους τους τύπους του παρελθόντος της. Ο Ανταίος θυμώνει γιατί «γι’αυτόν ο έρωτας είχε άλλο νόημα κι επιπλέον ήταν η πρώτη ύλη της έμπνευσής του, το άλλο αίμα, που όταν ξοδευτεί στα σκουπίδια, δεν μεταγγίζεται».

Η αταίριαστη, υποδόρια έλξη αναπόφευκτα τους φέρνει πιο κοντά, ενώ το σκηνικό του καιρού συνωμοτεί, δημιουργώντας το κατάλληλο φόντο. Οι δειλές εξομολογήσεις μεταξύ τους πυροδοτούν εξελίξεις που τους οδηγούν σ’ένα αναπάντεχα ερωτικό σκίρτημα.

Δε μπορώ να παραλείψω σε αυτό το σημείο, το πόσο μοναδικά περιγράφει το γυναικείο γεννητικό όργανο, ο συγγραφέας -δίχως ψήγμα χυδαιότητας, όπως κάνει με τις υπόλοιπες ερωτικές περιγραφές- «ένιωσε να τον τυλίγει με τα πόδια της και να τον ερεθίζει αργά με τη μικρή, βελούδινη πύλη της ηδονής, που γέννησε τον κόσμο».

Ο Ανταίος, όσο τη γνωρίζει, ανακαλύπτει μια άλλη γυναίκα πίσω από το όμορφο πρόσωπο και κορμί, που κοίταζαν όλοι τόσα χρόνια -εκείνο που δεν είχαν αντιληφθεί ότι έκρυβε πίσω από τη χορευτική της μάσκα. Ωστόσο, οι ψυχολογικές της μεταπτώσεις τον προειδοποιούν πως το όνειρο που έχει φτιάξει στο μυαλό του μπορεί να τελειώσει γρήγορα κι εκείνη να χαθεί με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που εμφανίστηκε στη ζωή του.

Στο τέλος, ο συγγραφέας κάνει τη μεγάλη ανατροπή και η ιστορία οδηγείται εκεί που δε φαντάζεται ο αναγνώστης! Το ερώτημα που θέτει στο οπισθόφυλλο «εν τέλει ποια είναι η πραγματικότητα που μας καθορίζει;» θα το συνεχίσω μ’ένα δικό μου ερώτημα: «αυτή που φτιάχνουν οι άλλοι ερήμην μας και μοιραία ακολουθούμε ή αυτή που μέσω των σκέψεων του δικού μας κόσμου επιλέγουμε και αποφασίζουμε να φέρουμε στην πραγματικότητά μας

Την απάντηση θα τη βρείτε όταν διαβάσετε το βιβλίο, το οποίο λάτρεψα και είναι γεμάτο από φιλοσοφικούς στοχασμούς. Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι και συμβολικός -το ίδιο συμβολικά είναι και τα ονόματα των ηρώων. Όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα καταφύγιο, στο οποίο παραμένουμε εγκλωβισμένοι και μετά τη μπόρα, περιμένοντας πότε θα ξαναβρέξει (και όχι πότε θα βγει το ουράνιο τόξο για να ζωγραφίσουμε με τα χρώματά του τη φωτεινή εκδοχή, που θέλουμε στον καμβά της δικής μας ζωής). Αυτό το μικρό καταφύγιο της ψυχής μας είναι το μέρος από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη, γιατί εκεί βρίσκεται κρυμμένη η γνώση του σύμπαντος, που γίνεται φανερή συνήθως μετά τη βροχή -τότε που οι στάλες της έχουν ξεπλύνει τα κατακάθια των προκαταλήψεων και του φόβου. Τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή για να βγούμε από το καταφύγιο έξω στο φως, πριν προλάβει η επόμενη και το πλημμυρίσει, βυθίζοντάς μας στο βούρκο.

Επίσης δε θα αφήσω ασχολίαστη την ικανότητα του συγγραφέα να διεισδύει στο άβατο της γυναικείας ψυχής και των μύχιων σκέψεών της, μέσω της ηρωίδας του, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομακτική, αφού σε εμάς -τις γυναίκες- δεν αρέσει να ξέρουν οι άντρες τι σκεφτόμαστε. Αφ'ενός η ενσυναίσθηση που μπορεί να διαθέτει ένας άντρας να αποτελεί προσόν, αφού δημιουργεί σε μια γυναίκα την αίσθηση ότι μπορεί να την κατανοήσει, αφετέρου ίσως να στερεί από τον ίδιο την έκπληξη από το μυστήριο που την περιβάλλει -που εκείνη λόγω γυναικείας φύσης πάντα κουβαλά- και την καθιστά γοητευτικά παράξενο πλάσμα στα μάτια του, επομένως και ποθητή.

Το «Καταφύγιο στη βροχή» είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα με απολαυστικούς διαλόγους και εσωτερικούς μονολόγους που κρατούν σε εγρήγορση και βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τον ψυχισμό των ηρώων. Η πένα του συγγραφέα είναι τόσο υπέροχη, που νομίζω ότι ο τρόπος γραφής είναι τελικά εκείνο που διαχωρίζει τον απλό συγγραφέα από τον λογοτέχνη. Όλοι μπορούμε μ’ένα κείμενο, να γίνουμε "εν δυνάμει" συγγραφείς. Ο λογοτέχνης όμως είναι άλλο πράγμα και στο συγκεκριμένο πόνημα ο κ. Σιμενός έχει σμιλέψει τον λόγο του με την ίδια τέχνη που σμιλεύει ο γλύπτης το μάρμαρο και μετά τα αποκαλυπτήρια, όλοι μένουν άφωνοι από το δέος και τον θαυμασμό, που τους προκαλεί! Το μόνο που θα ήθελα τώρα, είναι τις εικόνες που δημιούργησε η φαντασία μου, να τις δω να ζωντανεύουν και στο κινηματογραφικό πανί! Πολλά μπράβο στον συγγραφέα και καλή συνέχεια στη συγγραφική του πορεία.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κώστας Σιμενός
Σελίδες: 388 / Διαστάσεις: 14x20,5 cm
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017
ISBN: 978-960-9585-76-7
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr