Βιβλιοάποψη: "Πέτρινοι κύκνοι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Για τον Μπράιαν Κάραν η συνεργασία με αυτή τη γυναίκα είναι η πιο επικίνδυνη αποστολή που ανέλαβε ποτέ στην καριέρα του. Όλα όμως δείχνουν πως είναι το αντίτιμο που οφείλει να πληρώσει για να κατακτήσει τον προσωπικό του παράδεισο.

Για την Κασσάνδρα η συνεργασία με αυτό το δύστροπο άντρα είναι το πιο δύσκολο δίλημμα που αντιμετώπισε ποτέ στη ζωή της. Όλα όμως δείχνουν πως πρέπει να συμβιβαστεί με τις μυριάδες αντιθέσεις τους για να κατακτήσει την προσωπική της γαλήνη.

Κοινός τους στόχος η ανεύρεση ενός αγάλματος, του πολυθρύλητου Χρυσού Εκδικητή, που αποτελεί ταυτόχρονα την αιτία των δεινών τους και την Ιθάκη τους. Κοινός τους εχθρός, κάποιος που επιμένει να τους θυμίζει πως όταν οι κύκνοι κελαηδούν, πεθαίνουν.

Ένας σκληρός και μοναχικός πρώην πράκτορας της CIA εγκαταλείπει την απομόνωσή του για να επιστρέψει στη δράση και μια καλομαθημένη πεισματάρα γυναίκα αποχωρίζεται το διευθυντικό γραφείο της και τις ανέσεις της κοσμικότητας και αφήνεται σε έναν τυφώνα επικίνδυνων συναισθημάτων και πρωτοβουλιών.
Οι ξεχωριστές πορείες δύο ανθρώπων φαινομενικά αταίριαστων ενώνονται σε ένα κοινό μονοπάτι, όταν γίνεται προφανές ότι αυτό που τους ενώνει είναι το παρελθόν τους, οι εφιάλτες τους, μα και οι ελπίδες τους.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Η επαφή μου με τη γραφή της Ευαγγελίας Ευσταθίου ξεκίνησε το 2004 με τους Πέτρινους Κύκνους και συγκεκριμένα με το παλιό εξώφυλλο, που κοσμούσε το βιβλίο. Δε γνώριζα τη συγγραφέα και οι «Κύκνοι» ήταν δώρο από τη μητέρα μου σε γενέθλια. Ούτε και ξέρω πώς και γιατί το αγόρασε! Αυτό που ξέρω, είναι πως δεν το άγγιξα, παρά μόνο ΜΗΝΕΣ μετά την αγορά του...

Η αλήθεια είναι ότι σνόμπαρα το εν λόγω βιβλίο, λέγοντας «μα ποια είναι αυτή η Ευσταθίου που περιμένει να τη διαβάσω;»... Όχι, δεν ήμουν φαν της ελληνικής λογοτεχνίας τότε, ενώ είχα ξεσκονίσει για τα καλά την ξένη! Έλα όμως, που τελικά ΔΕΝ το μετάνιωσα όταν ξεκίνησα την ανάγνωση των Κύκνων! Έπιασα τον εαυτό μου να λέει: «ωχ, ωραίο είναι αυτό ρε! Για να δω παρακάτω!!!»

Δεκατρία χρόνια μετά, έχω πλέον στην κατοχή μου όλα τα μυθιστορήματα της αγαπημένης μου Ευαγγελίας (υπογεγραμμένα, βεβαίως-βεβαίως), έχω γράψει κριτικές για μερικά και κάμποσα παραμένουν ακόμα στα αδιάβαστα... Σύντομα όμως, κι αυτά θα διαβαστούν και θα μπουν στο «hall of fame» μου! Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ΜΗ λατρέψεις τη γραφή της Ευαγγελίας και την ίδια ως άνθρωπο...

Έτσι και οι «Κύκνοι»... Διαβάζουμε μια ιστορία που παραπέμπει σε Ιντιάνα Τζόουνς και  θησαυρούς αρχαιολογικούς με την Κασσάνδρα και τον Μπράιαν να περνούν τα πάνδεινα, για να ανακαλύψουν τον Χρυσό Εκδικητή. Ταυτόχρονα όμως, ανακαλύπτουν και την αγάπη ο ένας στο πρόσωπο του άλλου...

Όπως όλα τα βιβλία της συγγραφέως, έτσι και οι «Κύκνοι» δεν ξεφεύγουν από το τρίπτυχο «μυστήριο-δράση-έρωτας». Μπορεί αυτό το τρίπτυχο να είναι το μυστικό της συνταγής της επιτυχίας της Ευαγγελίας, όμως πραγματικά δεν έχει κάτι να ζηλέψει από μεγαθήρια της ξένης κι εγχώριας λογοτεχνίας, που ολοένα πειραματίζονται, με αποτέλεσμα καμιά φορά ν’απογοητεύουν το κοινό τους με τα πειράματά τους... Αγοράζοντας Ευσταθίου, ξέρεις από πριν ότι θα διαβάσεις μια ιστορία με «κινηματογραφικό περιεχόμενο», ότι θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σου για τις 400-500 σελίδες του κι ότι τελειώνοντας, θα ήθελες να έχει κι άλλο...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ευαγγελία Ευσταθίου
Σελίδες: 580
Ημερ. έκδοσης: 2004
ISBN: 960-14-0959-9
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr